Hoe zorg je voor een comfortabele leefomgeving in je huis?

De meeste mensen lijken zich niet te realiseren, maar de luchtkwaliteit binnenshuis is vaak slechter dan de lucht buiten. Het is echter belangrijk om aandacht te besteden aan een gezond binnenklimaat, alleen al vanwege het feit dat we maar liefst 80 tot 90% van onze tijd binnen doorbrengen. Bovendien is een gezond binnenklimaat meer dan alleen een goede luchtkwaliteit. Hier zijn 4 tips om je te helpen genieten van een gezondere levensstijl!

Fijne verlichting

Met het juiste licht kan jouw woonomgeving prettiger gemaakt worden. Kies voor verlichting waar de lichtintensiteit en -kleur kan worden aangepast aan de individuele behoefte. Dat heeft een grote invloed op jouw gezondheid en welbevinden. In onze woningen verlichten we vooral in de avond. Dan bestaat behoefte aan warm licht. Dat is van even groot belang voor onze gezondheid als koel licht op de dag.

Goede luchtkwaliteit

Een gemakkelijke manier om de lucht in jouw huis gezond te houden, is door de kamers regelmatig te beluchten. De eenvoudigste manier om dit te doen is door de ramen te openen, maar je kunt ook kiezen voor ventilatie of een WTW installatie die de klok rond werkt. Als je voor één van de laatste opties kiest, moet je er rekening mee houden dat de filters regelmatig moeten worden gereinigd voor een optimale werking.

De juiste temperatuur

De ideale binnentemperatuur voor een gemiddeld huis moet aan drie vereisten voldoen. De temperatuur moet:

  • zo constant mogelijk gehouden worden,
  • ergens tussen 19 en 22 ° C zitten,
  • en vooral, niet te laag zijn.

Is jouw huis voorzien van vloerverwarming? In dat geval is 19 tot 20 ° C een comfortabele temperatuur. Als je radiatoren hebt, kun je de thermostaat een beetje hoger zetten: 21 tot 22 ° C is perfect. Om te zorgen dat je niet in de kou komt te zitten is het verstandig je cv-ketel regelmatig te onderhouden.

Lawaai voorkomen

Goede akoestiek is onmisbaar voor gezond leven. Kies voor ramen en deuren die geschikte geluidsisolatie bieden, en voor ventilatoren met een ventilatienetwerk en bijbehorend kanaalsysteem, omdat dit het geluid aanzienlijk zal dempen. Leun achterover en geniet van de rust in jouw huis!