Heb je net een nieuwe woning en wil je dat iedere ruimte in je huis voor zichzelf spreekt? Verlichting speelt hierin een grote rol. Toch is dit vaak iets wat door mensen als minder belangrijk wordt geacht of niet bij stil wordt gestaan. Verlichting kan echter zeer bepalend zijn voor de sfeer van een ruimte. Hoe je dan de juiste verlichting kiest? We geven hieronder een overzicht.

Verlichting als onderdeel van je interieur
Probeer bij het uitzoeken van nieuwe meubels en accessoires de verlichting meteen ook mee te nemen. Dit is makkelijk wanneer je een moodboard maakt. Door op dit bord enkele knipsel te plakken van stijlen en ideeën die jij mooi vindt, zul je zien dat er vaak al een bepaalde sfeer naar voren komt. Wanneer je deze sfeer volledig proeft en alles hierop afstemt (inclusief dus de verlichting), kun je een aanhanger huren en de spullen gaan verzamelen om de perfecte ruimte te creëren.

Welke verlichting bij welke sfeer
Indien je duidelijk hebt voor jezelf welke sfeer je in een ruimte wilt nastreven, wil je natuurlijk wel de juiste verlichting hierbij uitkiezen. Het zou natuurlijk zonde zijn als je alle spullen hebt aangeschaft en de gehele woonruimte hebt aangekleed en door de belichting van de kamer de sfeer niet naar voren komt. De juiste verlichting voor de juiste sfeer is daarom erg belangrijk.  Zo kun je gebruik maken van een schemerlamp, waarmee je zacht en schemerig licht uitstraalt. Dit kan een warme gezellige sfeer creëren. Voor een meer strakke look of om bepaalde objecten te accentueren, kun je onder meer gebruik maken van spotverlichting. Op bepaalde plekken in de ruimte worden dan grotere en fellere licht spots gecreëerd. Dit past bijvoorbeeld goed bij een meer industriële stijl.

LED sfeerverlichting
We zien ook steeds vaker dat LED verlichting gebruikt wordt voor het creëren van sfeer. Deze verlichting heeft een langere levensduur en is daarnaast ook energiezuiniger. Naast het creëren van sfeer ben je dus ook nog eens een stuk duurzamer bezig. Daarnaast kan LED verlichting een multifunctioneel ingezet worden. Het kan ook als buitenverlichting dienen, waarmee je bepaalde planten of andere aspecten in je tuin belicht. Bovendien kun je op de ledverlichting ook een demper zetten, waardoor je de ruimte fel belicht kunt hebben maar ook een wat zachtere sfeer voor jezelf kunt creëren.

Nu je iets beter weet welke verlichting er is, kun je gaan kijken wat jij mooi vind bij jouw huisstijl. Ga een aanhangwagen huren, schaf de spullen aan (inclusief de verlichting) en ga optimaal genieten van jouw sfeervolle creatie.