Sinds de renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam worden de Rembrandts en Vermeers met ledlampen verlicht. De led lamp zorgt voor de optimale beleving van de bezoekers, want door dit type verlichting lijkt het net alsof de schilderijen van de muur komen. Maar uiteraard is een led lamp ook het beste voor het behoud van de kunstwerken. Maar hoe zit het eigenlijk thuis met de verlichting van kunst? In dit artikel lees je hier meer over.

Daglicht en uv-straling

Musea weet het allang: daglicht en uv-straling is gevaarlijk voor de pigmenten van een schilderij. In de kunstwereld heeft men daarom afspraken gemaakt over de maximale toegestane hoeveelheid lichteenheden lux. Op een olieverf schilderij doek mag maximaal 150 lux worden geprojecteerd, terwijl voor aquarel en textiel maximaal 50 lux geldt. Hang je een schilderij pal in de zon? Dan kun je verwachten dat je na een jaar al aantoonbare kleurverschillen kunt waarnemen. Bij aquarel is dit effect nog sterker. Wil je dat mensen na jou ook nog jarenlang kunnen genieten van de schilderijen? Dan is het verstandig om de kunstwerken soms te beschermen tegen het daglicht en uv-straling, door bijvoorbeeld de gordijnen dicht te laten als je toch niet thuis bent.

Speel met de sterkte van het licht

Of het nu om kunst voor in de hal, woonkamer of slaapkamer gaat: je wilt altijd dat het schilderij goed tot zijn recht komt. Zorg dat alle details zichtbaar worden met behulp van goede belichting, want hierdoor blijven mensen geboeid naar een schilderij kijken. Zorg ervoor dat je schilderij gelijkmatig wordt belicht, want alleen op deze manier worden alle details zichtbaar. Over het algemeen wordt kunst belicht vanaf het plafond. Daarbij geldt de regel dat je de lichtbron op een afstand van één van derde van plafondhoogte ophangt. Stel je plafond is 3 meter hoog, dan hang je de spot op 1 meter afstand van de muur waaraan het schilderij bevestigd is. Het beste is om twee plafondspots te plaatsen en ze allebei zijdelings het schilderij te laten belichten, zodat je minder last van slagschaduw hebt. Tot slot is het beter om te kiezen voor dimbare verlichting, omdat je dan met de sterkte van het licht kunt spelen. Wanneer je een kunstwerk te fel belicht, dan is het niet meer in balans met de rest van je interieur.