In Nederland genieten we volop van de weinige zonnige dagen die ons land doorgaans te bieden heeft. Als je gebruikmaakt van zonnepanelen op je dak kan je er nog meer van genieten omdat je energierekening omlaag gaat. Zonlicht is goed voor mensen op meerdere manieren. Maar hoeveel levert hij precies op als je ervoor kiest om zonnepanelen op je dak te installeren? Om meer te weten te komen over de opbrengst van zonnepanelen geven we je een aantal tips.

Opbrengst per jaar uitrekenen

Om de opbrengst per jaar uit te kunnen rekenen zijn er verschillende calculators op internet beschikbaar. Hierbij moet je vaak een aantal dingen invullen, en vervolgens rolt er een berekening uit van de kosten en besparingen waar je mee te maken krijgt als je zonnepanelen in huis haalt. Allereerst wordt er natuurlijk gekeken naar het aantal zonnepanelen. En vervolgens naar de manier waarop de zonnepanelen geïnstalleerd zijn, deze moeten zo geplaatst worden dat de zon maximaal wordt opgevangen. Ook het type zonnepanelen kan zorgen voor een verschil in opbrengst, en natuurlijk de aanwezigheid van zon op jouw dak. Probeer dit op een rijtje te krijgen en maak gebruik van een van de vele berekeningsprogramma’s die beschikbaar zijn. 

Het maximale rendement halen

Als je eenmaal zonnepanelen op je dak hebt dan wil je natuurlijk het maximale rendement behalen, zodat je de investering zo snel mogelijk weer terug verdiend. Dit doe je door de plek te bepalen waar de meeste zon op het dak komt. Zonnepanelen vangen het meeste op wanneer ze schuin geplaatst worden. Heb je een plat dak en is dit dus niet mogelijk? Dan kan je ervoor kiezen om de zonnepanelen schuin op het platte dak aan te brengen.

Zelf doen of een een professional inschakelen?

Hoewel het zeker niet onmogelijk is om het zelf te doen, kiezen de meeste mensen ervoor om een specialist in te schakelen wanneer het gaat om de installatie van zonnepanelen. Wil je alles weten voordat je investeert in duurzame zonnepanelen? Volg de link in dit artikel en oriënteer je op de mogelijkheden.