Autoverlichting is voor veel mensen niet het leukste om mee bezig te zijn. Vaak denk je er pas aan als je een tunnel in rijdt of wanneer je met een nieuwe auto op stap bent en het donker wordt. De schrik of de verlichting wel juist aanstaat zal voor velen bestuurders herkenbaar zijn. Een opfrisser om weer op de hoogte te zijn van de verschillende autolichten is daarom nooit overbodig. Ook een check bij de aanschaf van een occasion voor verlichting kan geen kwaad, al weet je bij Volvo occasions dat die check al voor jou gedaan is! Meer informatie over autoverlichting vind je in dit artikel.

Soorten

Autoverlichting heb je in velen soorten. Allereerst zullen we daarom kijken naar de meest voorkomende. Dag rijverlichting is sinds een aantal jaar verplicht voor nieuwe auto’s. Deze staat dan standaard aan overdag en geeft automobilisten en overige weggebruikers beter zicht onderweg. Wanneer het donker is dien je gebruik te maken van dimlicht. Deze mag je ook overdag gebruiken wanneer het zicht slecht is. Groot licht gebruik je enkel als het heel donker is. Wanneer er een tegemoetkomen komt dien je dit licht gelijk uit te zetten omdat deze verblind kan worden.

Mistlicht

Over mistlicht bestaat veel onduidelijkheid. Veel weggebruikers weten immers niet voor welke momenten deze bedoeld zijn en dit kan soms voor gevaarlijke situaties leiden. Daarom nog maar een keer voor de duidelijkheid: mistlicht gebruik je wanneer het mistig is of wanneer sprake is van hevige sneeuwval. Voor het achterlicht geldt dat je deze alleen mag aanzetten wanneer het zicht minder dan 50 meter is. Wanneer je onterecht je mistverlichting aanzet kan dit leiden tot een boete.

Bij aanschaf

Bovenstaande zijn dus de belangrijkste verlichtingen. Deze kun je dan ook het best geregeld checken. Wanneer je een auto koopt bij Ford occasions weet je zeker dat alle verlichting naar behoren werkt. Wil je zelf toch nog controleren of alle verlichting werkt? Dit kan je gemakkelijk doen door alle lichten uit te proberen terwijl een tweede persoon meekijkt of de lichten daadwerkelijk aangaan. Vergeet daarbij niet ook de overige lichten mee te nemen naast de bovengenoemden!